T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TORBALI - Şehit Uzman Çavuş Harun Şenözüar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi

Alanımızın Amacı:

Makine Teknolojisi alanının amacı her türlü makineyi ve makinenin parçasını tasarlayabilen, yaptığı tasarımın üretim resimlerini bilgisayar ortamında çizebilen, el aletleri ile klasik veya bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını kullanarak makine parçalarını üretebilen, bu makinelerin tamir ve bakımını yapabilen, sanayinin ihtiyacı olan nitelikli elemanları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip olarak yetiştirmektir.

Makinecilik;

Metallerin, el aletleri ve makine ile talaş kaldırarak ya da diğer üretim metotlarıyla çizilen teknik resmine veya bir örneğe göre, işlendiği, şekillendirilip kullanılır hale getirildiği bir meslek alanıdır.

Öğrenciler derslerde teorik olarak öğrendikleri bilgileri atölyelerde uygulayarak çeşitli makine parçalarının ve el aletlerinin tasarım ve çizimlerini hazırlayıp bunları imal ve montaj ederek,  makinelerin bakım ve onarımlarını yaparak bilgi ve beceri kazanırlar. Mezun olunca makinelerin veya kalıpların yapıldığı iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi işyeri de açabilirler. Mezun olduklarında İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilmektedir.

Makinecinin mesleği ile ilgili imalat yöntemlerini uygulamada, işlem sırasını belirlemede, iş kalıplarını tasarlamada ve özel aletleri kullanmada yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Makineci çok iyi teknik resim bilgisine sahip olmalı, iş parçasını imalat resmindeki ölçü ve toleranslara uygun işleyebilmelidir.

İş hayatında çalışabilecekleri belli başlı meslekler-işler:

1- CNC’ ci  2-Kalıpçı  3-Bakımcı  4-Teknik ressam  5-Tornacı  6-Frezeci  7-Planyacı  8-Taşlamacı  9-Kalite kontrolcu  10-Teknisyen  11-Makine operatörü

Makine Sanayiinin Önemi:

Günümüzde makineler olmadan endüstriyel üretim yapılması düşünülemez. Endüstriyel üretimin her alanında yoğun şekilde makineler ve kalıplar kullanılmaktadır. Bu makineler ve kalıplar makineciler tarafından yapılır. Makinelerin ve kalıpların yapımı için makinecilere ihtiyaç olduğu gibi çalıştırılmaları, bakımları ve onarımları için de makinecilere ihtiyaç vardır.

Ayrıca elektrik, tarım, elektronik, bilgisayar, kimya, tekstil, otomobil, savunma sanayii vb. her tür sanayi dalının oluşturulması ve geliştirilmesi için öncelikle makine sanayiinin oluşturulması gerekir. Makine sanayii olmadan diğer sanayi dallarının kurulması mümkün değildir. Bu nedenle hem ülkemizde hem de dünyada makinecilik mesleğine, kalifiye makinecilere ihtiyaç çoktur. Yine bu nedenle makinecilik ülkemizde ve dünyada iş bulmakta sıkıntı çekilmeyecek mesleklerin başında gelmektedir. Ayrıca Torbalı sanayi bölgesi olduğundan çok sayıdaki fabrikada iş olanakları çoktur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2012 - Güncelleme: 17.11.2017 10:00 - Görüntülenme: 4046
  Beğen | 39  kişi beğendi